Nieuws
998652
Nieuws

Doorstart lonkt voor UWV-softwareleverancier Be Informed

Er gloort weer hoop voor de failliete softwareleverancier Be Informed. De Amsterdamse investeringsmaatschappij Standard Investment wil het bedrijf een doorstart laten maken. Be Informed levert bedrijfssoftware aan onder andere het UWV, de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) en het Centraal Administratiekantoor (CAK).

Dat melden ingewijden, die benadrukken dat nog wel enkele plooien moeten worden gladgestreken voordat de doorstart een feit is. Een van de voorwaarden voor de herstart lijkt te zijn dat de grote klanten van Be Informed hun contract voortzetten.

Gezien de afhankelijkheid van tal van overheidsinstellingen van de pakketten van Be Informed zal dat geen probleem zijn, verwachten marktkenners. De instellingen gebruiken de software van Be Informed om administratieve processen efficiënter te laten lopen.

Systemen voor overheid

Het Openbaar Ministerie (OM) bepaalt bijvoorbeeld de gestandaardiseerde strafmaat met een programma van het Apeldoornse bedrijf, terwijl het CAK met de applicaties van Be Informed de dossiers beheert van 2,1 miljoen chronisch zieken en gehandicapten, die een tegemoetkoming ontvangen van de instelling. En de vroegere jarenlange achterstanden bij het behandelen van onder andere asielaanvragen bij de IND, waardoor destijds de Tweede Kamer tot een generaal pardon besloot, zijn sinds het gebruik van het Be Informed-systeem verleden tijd.

Een doorstart voorkomt dat de overheidsinstellingen op zoeken moeten naar een nieuwe softwareleverancier, met alle bijkomende kosten en administratieve rompslomp van dien. Een it-kenner stelt: "Als deze overheidsinstellingen nieuwe systemen moeten ontwikkelen gaat het al snel om tientallen miljoenen en jaren kostende projecten. Be Informed werkt goed en dat staat in schril contrast tot de automatiseringsdrama’s die bij veel overheidsinstellingen, zoals de Belastingdienst en UWV, schering en inslag zijn."

Opdrachten misgelopen

Be Informed moest in januari faillissement aanvragen. Het bedrijf kon door het mislopen van grote opdrachten zijn hoge kosten niet meer dragen. Afgelopen zomer hadden softwarebedrijven SAP en Unit4 nog interesse om de Apeldoornse automatiseerder over te nemen, voor naar verluidt bedragen die richting de €100 miljoen gaan. Maar dat ketste af, toen Be Informed slechter bleek te draaien dan gedacht. Bovendien werd de verantwoordelijke directeur van SAP ontslagen, en haalde investeerder Advent Unit4 van de beurs, waardoor alle overnameplannen in de ijskast verdwenen.

Volgens het laatst gedeponeerde jaarverslag, over het jaar 2012, zette het bedrijf in dat jaar €23 miljoen om, en behaalde daar een nettowinst van €1,2 miljoen op.  Van de 180 mensen die bij Be Informed werken, kan volgens bronnen een aanzienlijk deel aan het werk blijven. Het bedrijf heeft inmiddels een interim-directeur aangesteld, die de taken van oprichter en algemeen directeur Rik Hoogenberg heeft overgenomen.

De curator van Be Informed was niet bereikbaar voor commentaar.