Nieuws/Binnenland
998672
Binnenland

'Iedereen betaalt mee aan sterkere NVWA'

Ook de boeren en tuinders zullen moeten meebetalen aan de plannen waarmee het kabinet de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit NVWA wil versterken. Die boodschap had staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) donderdag in het debat met de Tweede Kamer over het plan waarbij er meer geld komt (jaarlijks 33 miljoen extra) voor de voedselwaakhond en meer menskracht.

Na een reeks incidenten met voedsel (onder andere paardenvlees verkocht als rundvlees, zalm met salmonella) wil het kabinet de NVWA meer slagkracht geven. PvdA, SP, D66 en Partij voor de Dieren willen zo snel mogelijk beginnen. Ook de PVV is blij dat er eindelijk iets gaat gebeuren, maar heeft wel zorgen om de 10 miljoen euro die staat ingeboekt door het bedrijfsleven meer te laten betalen. VVD, CDA, SGP en ChristenUnie willen niet dat bedrijven met die kosten worden opgezadeld.

Dijksma en minister Edith Schippers (Volksgezondheid) stelden dat zij in alle hoeken en gaten naar geld hebben gezocht. Daar kan mee worden geschoven, maar geen geld vragen van het bedrijfsleven en de problemen bij anderen neerleggen, daar wil Dijksma niet aan. „Dit wordt nooit pijnloos. Dat gaat gewoon niet. Om dit mogelijk te maken, lijdt iedereen pijn, ook op andere dossiers.” Zo bracht Schippers VWS-geld in dat eigenlijk was bestemd voor medische hulpmiddelen: „Ik heb ook geen potje waar ik zomaar 10 miljoen uit kan halen, maar ik vind dit belangrijk.”

Consumenten moeten erop kunnen rekenen dat het voedsel dat zij kopen, veilig is. Beter toezicht is dan nodig, aldus Dijksma en Schippers die daarom ook in deze tijd van bezuinigingen investeren in de NVWA. De overheid draagt miljoenen bij en dan is het niet raar als er ook een deel bij het bedrijfsleven vandaan komt, hield Dijksma met name CDA en VVD voor. De bewindsvrouw erkende dat de NVWA wel doelmatiger kan werken. Maar ze gaf aan dat het echte probleem toch is „dat er stelselmatig incidenten zijn waarbij twijfel is over voedsel” en dat ook het bedrijfsleven daar verantwoordelijkheid in moet nemen.