Nieuws/Buitenland
998681
Buitenland

Gouverneur: akkoord over hulp Homs

De Syrische regering en rebellen hebben met de Verenigde Naties een akkoord bereikt over de evacuatie van burgers uit het al lang belegerde deel van de stad Homs. Dat heeft de gouverneur van Homs donderdag volgens de Syrische staatsmedia gezegd.

Eerder liet een woordvoerder van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken weten dat er waarschijnlijk een akkoord over de hulp aan de burgers in Homs was gesloten, zonder dat hij dat nader toelichtte.

Rusland is de belangrijkste steunpilaar van de Syrische regering van president Bashar al-Assad en het is betrokken bij de vredesconferentie in Genève. Daar zijn de regering en een deel van de oppositie met elkaar gaan praten.

De Verenigde Naties verwelkomen de afspraken die zijn gemaakt over hulp aan de verhongerende mensen in de belegerde Syrische stad Homs.  „De VN en humanitaire organisaties hebben voedsel, medicijnen en andere basisbenodigdheden in de buitenwijken van Homs. Ze zijn klaar voor onmiddellijke distributie, zodra het groene licht wordt gegeven”, aldus VN-woordvoerder Farhan Haq.

De belegering van de oude stad van Homs, waar mensen verhongeren, kwam al aan de orde tijdens de eerste vredesgesprekken over de oorlog vorige maand. Dat leidde toen nog niet tot hulp aan de ongeveer 3000 mensen die vastzitten in de oude stad van Homs.

Een van de mensen daar is de Nederlandse pater Frans van der Lugt. Hij sprak onlangs over de zeer nijpende situatie in de stad. Van der Lugt liet weten dat hij en de christenen en moslims in de stad zwaar te lijden hebben.

Honger is volgens hem het grootste probleem. Er is niets te eten en ouders zoeken op straat naar eten voor hun kinderen, liet Van der Lugt weten. „We houden van het leven, we willen niet verdrinken in de zee van pijn en dood”, sprak de jezuïet in het Arabisch in een filmpje dat op internet verscheen.