Nieuws/Binnenland
998691
Binnenland

Ontslag klokkenluider moskeeën onterecht

De gemeente Rotterdam had de ambtenaar die naar de pers stapte met informatie over mogelijke brandonveiligheid bij moskee-internaten niet mogen ontslaan. Dat heeft de rechtbank bepaald.

De man had een kort geding aangespannen tegen de gemeente om zijn ontslag te laten opschorten. De ambtenaar nam volgens de gemeente eind vorig jaar gesprekken op tussen ambtenaren en dienst Toezicht Gebouwen en speelde dat door aan de media. Uit de gesprekken bleek dat de politiek druk uitoefende om niet op te treden tegen de brandonveiligheid in internaten. Naar aanleiding van de media-aandacht zijn er op nationaal niveau strengere regels gekomen voor de handhaving van brandveiligheid.

De rechtbank vindt het ontslag op staande voet van de man onterecht. Met het openbaar maken van de stukken was een zwaarwegend publiek belang gediend. Bovendien had de man de misstanden eerst intern aangekaart. Pas toen daar niets mee werd gedaan, stapte hij naar de pers.  

De man wilde eigenlijk weer terug aan het werk, maar dat verzoek wees de rechter af, omdat sprake is van een vertrouwensbreuk. Het maken van geheime geluidsopnames van collega's noemt de rechter "laakbaar".