Nieuws/Buitenland
998694
Buitenland

Toestand schipbreukeling achteruit

Het gaat slecht met de gezondheid van Jose Salvador Alvarenga (37), de visser die ruim een jaar op zee zou hebben rondgedreven. De Mexicaan is noodgedwongen opnieuw opgenomen in het ziekenhuis op de Marshalleilanden.  Hij kampt met uitdrogingsverschijnselen en ziet er een stuk beroerder uit dan toen hij maandag voor het eerst in het openbaar verscheen.

Volgens de doktoren die hem behandelen, is Alvarenga momenteel te zwak om te reizen. Zijn toestand is sinds woensdag verslechterd. Hij ligt daarom aan een infuus en wordt gecontroleerd op mogelijk infecties die hij zou kunnen hebben opgelopen tijdens zijn ontberingen op zee. De Mexicaan maakte donderdag zelf ook even zijn opwachting tijdens een korte persconferentie in hoofdstad Majuro. De schipbreukeling was inmiddels verlost van de woeste baard en wilde haardos die hij had toen hij aanspoelde op de Marhalleilanden.

,,Ik voel me goed", verklaarde Alvarenga aan de verzamelde pers. Maar volgens de aanwezigen was dat  weinig overtuigend. ,,Hij zag er eerlijk gezegd uitgeput uit", zegt een toehoorder tegen persbureau AP. ,,Als iemand die net drie of vier marathons heeft gelopen."

Alvarenga vertrok naar eigen zeggen eind 2012 met een collega op een vissertrip. Hun bootje werd door noodweer de Stille Oceaan opgedreven en dobberde daarna 13 maanden lang stuurloos rond. De Mexicaan hield zich al die tijd in leven door schildpadden, vissen en vogels te eten. Als het te lang niet regende, dronk hij schildpaddenbloed. Zijn collega overleed na een paar weken. Hij kon het rauwe vlees naar verluidt niet aan en stierf door uitputting. Na ruim een jaar vol ontberingen werd Alvarenga vorige week opgemerkt in de buurt van de Marshall Eilanden, waar bewoners hem in veiligheid brachten.