Nieuws/Buitenland
998696
Buitenland

'Syrië moet verschepen van wapens versnellen'

Syrië moet de verwijdering van zijn chemische wapens uit het land versnellen om op tijd klaar te kunnen zijn met de vernietiging ervan. Internationaal is afgesproken dat dit voor 1 juli moet gebeuren.

Sigrid Kaag, het hoofd van de gecombineerde missie van de VN en de OPCW die de vernietiging coördineert, heeft donderdag tijdens een besloten beraad van de VN-Veiligheidsraad een versnelling noodzakelijk genoemd.

Een diplomaat die niet genoemd wil worden, heeft dat tegen het persbureau Reuters gezegd. Volgens hem heeft de Nederlandse topdiplomaat benadrukt dat Syrië het tempo moet opvoeren. De giftige stoffen worden per schip het land uit gebracht. De Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens zei onlangs dat nog meer dan 95 procent van het arsenaal chemische stoffen nog in het land ligt. De vernietiging van de stoffen vindt plaats op zee.

De verscheping zou 6 tot 8 weken achterlopen op schema. De Syrische regering stelt dat dit komt door logistieke en veiligheidskwesties, maar westerse landen nemen geen genoegen met die verklaring. De Russische onderminister voor Buitenlandse Zaken Gennadi Gatilov zei eerder deze week dat Syrië op 1 maart klaar kan zijn met het weghalen van de wapens.

Kaag praat vrijdag in Den Haag leden van de Tweede Kamer bij over de vernietiging van het Syrische wapentuig.