Nieuws/Binnenland
998708
Binnenland

Jongens vast voor ernstige mishandeling

De politie heeft in Leeuwarden vier jongens van 14 en 15 jaar opgepakt die worden verdacht van diefstal met geweld, afpersing, openlijke geweldpleging en mishandeling. Zij sloegen onder meer in januari twee leeftijdgenoten in elkaar en drukten een brandende sigaret uit in het gezicht van één van de slachtoffers. Dat meldde de politie donderdag.

De jongens maken deel uit van een groep van zo'n 35 jongeren die al langer voor veel overlast zorgt in de wijk Camminghaburen. Enkelen van hen maken zich - behalve aan het plegen van geweld en het veroorzaken van overlast - volgens de politie ook schuldig aan winkeldiefstal, fietsendiefstal en vernielingen.

Samenscholingsverbod

Ouders van de jongeren krijgen binnenkort een brief van burgemeester Ferd Crone van Leeuwarden, waarin hij ze attendeert op de misdragingen van hun kinderen. De gemeente had al een samenscholingsverbod bij het winkelcentrum Camminghaburen ingesteld om de overlast te beteugelen.

De politie vermoedt dat meer jongelui in Camminghaburen het slachtoffer zijn geworden van de groep, maar dat zij en hun ouders uit angst voor represailles geen aangifte durven te doen. Zo worden nog twee geweldsdelicten onderzocht waarbij jonge slachtoffers geïntimideerd en mishandeld werden. De politie sluit meer aanhoudingen niet uit.