Nieuws
998717
Nieuws

Europeanen trappen massaal in 'ransomware'

Tienduizenden Europese internetgebruikers hebben al geld overhandigd aan cybercriminelen om van zogeheten 'ransomware' af te komen. Dat meldt Europol op basis van eigen onderzoek. Deze relatief nieuwe trend op het vlak van kwaadaardige software begint een echte plaag te worden.

Een met ransomware geïnfecteerde pc wordt is niet meer toegankelijk voor de eigenaar van het apparaat, totdat deze een bepaald bedrag aan losgeld betaalt. Om extra angst in te boezemen, doen veel van deze programma's alsof ze afkomstig zijn van de lokale politie. Veelal wordt een waarschuwing gegeven dat er kinderporno of ander illegaal materiaal op de pc is gevonden. Na het betalen van een 'boete' wordt weer toegang verleend.

Volgens een recent onderzoek van Europol is ransomware zo populair onder cybercriminelen omdat er weinig risico is om gepakt te worden. Dit komt vanwege de gebrekkige samenwerking tussen politiekorpsen in Europa omtrent cybercrime. Daarnaast is het relatief makkelijk om zelf dergelijke malware te maken. Op de online zwarte markten worden pakketten verkocht waarmee het zelfs mogelijk is om zonder programmeerkennis een dergelijk programma te maken.

De Europese opsporingsdienst adviseert in het rapport dat informatie-uitwisseling en samenwerking tussen de verschillende Europese politiekorpsen verbeterd moet worden, voordat het probleem echt aangepakt kan worden.