Nieuws/Buitenland
998731
Buitenland

Proces stadionramp Port Said moet opnieuw

Het proces over de stadionramp in de Egyptische havenstad Port Said moet worden overgedaan. Dat heeft het Egyptische hof van beroep donderdag bepaald, zo hebben bronnen binnen justitie laten weten.

Begin vorig jaar veroordeelde een rechtbank in Port Said 21 verdachten tot de doodstraf en kregen vijf anderen een levenslange gevangenisstraf. Nog eens 19 betrokkenen kregen uiteenlopende celstraffen.

Op 1 februari 2012 braken na een voetbalwedstrijd tussen al-Masry en al-Ahly in Port Said rellen uit onder de supporters van de twee clubs. Daardoor kwamen 74 mensen om het leven. De meeste slachtoffers waren fan van de bezoekende club al-Ahly uit Caïro. Na het vonnis braken opnieuw rellen uit, met meer doden tot gevolg.

Zowel justitie als de verdediging was in beroep gegaan. Waarom het hof vindt dat de hele zaak over moet, was niet direct duidelijk.

De vonnissen dateren uit de tijd dat de islamist Mohamed Mursi president was. De uit de Moslimbroederschap voortgekomen Mursi werd begin juli door het leger afgezet. Sindsdien is ook de situatie binnen het Egyptische justitiële apparaat veranderd.