Nieuws/Binnenland
998732
Binnenland

Koning opent platform voor groen ondernemen

Steeds meer grote bedrijven omarmen de doelstelling van maatschappelijk verantwoord ondernemen, inclusief terugdringing van milieubelastende activiteiten, hergebruik van materialen en het aannemen van kansarmen. Bedrijven als ABN Amro, de NS, Alliander, Manpower, Delta Lloyd, CFP en ASN Bank hebben een overeenkomst gesloten met MVO Nederland om in 2020 een reeks doelstellingen te halen.

Andere bedrijven worden uitgenodigd zich bij dit platform aan te sluiten, dat vandaag officieel wordt geopend door koning Willem-Alexander in de Jaarbeurs in Utrecht, dit ter gelegenheid van het 10-jarig bestaan van MVO Nederland.

Inmiddels hebben tweeduizend bedrijven (waaronder honderd heel grote) zich aangesloten bij MVO Nederland en de doelstelling is om Nederland in 2020 tot wereldvoorbeeld van een circulaire en inclusieve economie te maken. Dat betekent niet alleen hergebruik en meer repareren van toestellen dan weggooien, maar ook nieuwe apparaten zo ontwerpen dat ze makkelijker zijn om her te gebruiken.

Volgens directeur Willem Lageweg van MVO Nederland is er echt sprake van een nieuwe trend. „Zo wil de NS in 2020 de helft minder stroom gaan gebruiken ten opzichte van 2005, plus het eigen afval recyclen. ABN Amro gaat onder haar zakelijke klanten het begrip circulaire economie doorvertalen, dat is veel belangrijker dan printpapier aan twee zijden gebruiken of het energiegebruik van een kantoor wat terugdringen. Nederland scoort internationaal gezien nog relatief laag wat betreft duurzame energie en ’cleantech’ (groene technologie). We scoren echter heel hoog wat betreft afvalverwerking en recycling en ook hoog bij innovatie. „Nederland boekt internationaal gezien vele patenten, maar niet op groen gebied, hier is meer te halen uit de kennis van o.a. de Landbouwuniversiteit Wageningen.”