Nieuws/Binnenland
998747
Binnenland

Wethouder schrikt van VVD-plan bijstand

Wethouder Andrée van Es van de gemeente Amsterdam zegt geschrokken te zijn van de plannen van de VVD in de Tweede Kamer om gemeenten te straffen met een korting op hun budget als ze weigeren mee te werken aan de nieuwe bijstandswet. „Straffen wordt het mantra van de VVD”, reageert de wethouder van Werk, Inkomen en Participatie. „Ik wil op deze manier niet afgeserveerd worden.”

Van Es zegt dat haar gemeente „zeer gemotiveerd is om om bijstandsgerechtigden met alle mogelijke middelen te stimuleren aan werk te helpen”. Ze noemt dit beleid effectiever dan van bijstandsgerechtigden een tegenprestatie te verlangen voor hun uitkering.

„De ervaring leert dat straffen minder effectief is dan stimuleren. Het duwt mensen terug”, zegt Van Es. Ze was tevreden met de ruimte die gemeenten kregen om bijstandsregels zelf toe te passen. „Maatwerk is een hele goede keuze”, zegt Van Es. „Ik schrik van voorstellen van medewetgevers in de Tweede Kamer die toch weer hun toevlucht zoeken in straffen. Begin nou eens met wat meer vertrouwen te hebben in gemeenten.”