Nieuws
998752
Nieuws

Roken maakt lamlendig

Alsof het nog niet genoeg is dat roken longaandoeningen, kanker, een slechte huid en lelijke tanden veroorzaakt, word je er ook nog eens extreem sloom en ongemotiveerd van.

Braziliaanse onderzoekers vonden dat rokers slecht in staat zijn om in beweging te komen en daar überhaupt een stuk minder motivatie voor hebben dan niet-rokers.

Aan de studie, gepubliceerd in het tijdschrift Respirology, werkten 60 rokers en 50 niet-rokers mee. De deelnemers droegen minstens 12 uur per dag, zes dagen lang een stappenteller om te meten hoeveel ze per dag wandelen.

Kwaliteit

''Los van het feit dat rokers een veel slechtere longfunctie, een lagere inspanningscapiciteit en slechtere levenskwaliteit hebben dan niet-rokers, blijkt dat ze ook nog eens een stuk minder lopen in het dagelijks leven'', vertelt onderzoeker Karina Furlanetto.

Ironisch genoeg kan beweging rokers juist helpen om te stoppen, omdat het de hunkering naar nicotine vermindert. Tenminste, zo blijkt uit eerder onderzoek.

Daarnaast beoordeelden rokers in deze nieuwe studie hun kwaliteit van leven een stuk lager dan niet-rokers. Ze voelden zich moe en lamlendig. Volgens de onderzoekers kan dit komen doordat rokers de slaap lastiger kunnen vatten en minder (diep) slapen.