Nieuws/Binnenland
998779
Binnenland

Loodgieters niet cel in na fatale installatie

De twee loodgieters die na een installatiefout door justitie verantwoordelijk zijn gehouden voor de dood van een vader (86) en een zoon (53) in een vakantiehuisje in Zeewolde, hoeven niet de cel in. Dat heeft de rechtbank in Lelystad donderdag bepaald.

De 55-jarige loodgieter uit Harderwijk is veroordeeld tot een half jaar voorwaardelijke celstraf en een werkstraf van 200 uur voor dood door schuld. Zijn 30-jarige collega werd vrijgesproken.

De lichamen van de slachtoffers werden januari vorig jaar gevonden in de vakantiebungalow. Ze bleken te zijn bezweken aan een koolmonoxidevergiftiging. Volgens de rechtbank heeft de veroordeelde loodgieter de ketel en rookgasafvoerleiding niet goed geïnstalleerd.

De rechters vinden dat de tragedie is veroorzaakt door het „zeer onachtzaam en nalatig handelen”. Ze concluderen dat de veroordeelde loodgieter de handleiding niet goed heeft doorgelezen en een ondeugdelijke meter heeft gebruikt.

Bij het opleggen van de straf heeft de rechtbank ook meegewogen dat de gebeurtenissen ook op de loodgieter een grote emotionele impact hebben gehad. Een onvoorwaardelijke straf zoals de aanklager wilde, vinden de rechters daarom „niet op zijn plaats”.