Nieuws
998783
Nieuws

Meeste zzp’ers komen tekort

Bijna zestig procent van de zzp’ers lukt het niet om kostendekkend te werken en levert dus in op hun appeltje voor de dorst of kan zich niet verzekeren.

Dat blijkt uit circa 700.000 calculaties die sinds 2010 zijn ingevuld op ZZPtarief.nl, na analyse door bijzonder hoogleraar Arjan van den Born van de Universiteit van Tilburg.

Voor 38 procent van de zelfstandigen zonder personeel geldt dat hun tarief zelfs meer dan een kwart te laag is. „Zij kunnen op de lange termijn alleen overleven als zij besparen op pensioen, sociale verzekeringen en ontwikkeling”, aldus Van den Born.

Risico’s

Zzp’ers blijken gemiddeld €2850 bruto per maand te willen verdienen. Ze maken echter bijna 2100 euro per maand aan totale kosten, inclusief pensioen en verzekeringen. Willen ze ook nog opzijzetten voor onvoorziene risico’s, dan is een uurtarief van €49,92 euro nodig. Op een gemiddelde werkweek van 41 uur zijn er slechts 29 declarabel, de andere uren besteden ze aan het binnenhalen van werk, de administratie, hun ontwikkeling en andere activiteiten.