Nieuws/Binnenland
998795
Binnenland

Wilders wil niet 'wegkwijnen' in EU

Als Nederland uit de Europese Unie stapt, geeft dat ons land „zuurstof”. Het vertrek levert ons geld en banen op en lagere belastingen. Dat zegt althans Geert Wilders van de PVV. Hij meent dat te staven met de resultaten van een onderzoek waarvoor hij zelf opdracht gaf, uitgevoerd door Capital Economics. „Erg onverstandig”, vindt minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën de plannen voor zo'n 'NExit'.

Het rapport bewijst volgens Wilders echter heus dat een vertrek van Nederland uit de EU „veel voordeliger is dan aanmodderen in de EU”. Zo zou elk Nederlands huishouden er de komende twee decennia bijna 10.000 euro bij krijgen. Hij wil een keuze tussen „verder wegkwijnen” of kiezen voor optimisme, soevereiniteit en extra groei.

Verschillen

En Nederland zou na het vertrek uit de EU lid moeten worden van de Europese Vrijhandelsassociatie, een samenwerkingsverband tussen Liechtenstein, Noorwegen, IJsland en Zwitserland. „Heb je wel eens gedineerd in Zwitserland en Noorwegen en naar de rekening gekeken?”, zo reageerde en relativeerde Europees commissaris en VVD-toppolitica Neelie Kroes meteen al schamper. De verschillen in economische ontwikkeling met bijvoorbeeld de niet-EU-landen Noorwegen en Zwitserland kunnen niet eenvoudigweg aan de euro worden toegeschreven, zegt ze.

Maar die euro, daar moeten we juist dringend vanaf, vindt Wilders. De kosten van de herinvoering van de gulden, zullen 'bescheiden en beheersbaar' zijn, denkt het door hem in de arm genomen bureau. Daarentegen zullen bijvoorbeeld de kosten van het Nederlandse zakendoen in 2035 minstens 20 miljard euro per jaar lager uitpakken. Nederland kan er in 2035 ook met 240 miljard op vooruitgaan door niet meer mee te doen aan bestedingsprogramma's van de EU.

Overheidsuitgaven

De overheidsuitsgaven kunnen tegen die tijd ook zeker met 7,5 miljard omlaag door vooral buitenlanders toe te laten die een economische bijdrage kunnen leveren. De uitvoer naar niet-Europese markten zou sneller groeien door minder gezamenlijke regels. Verder kan een speciaal op Nederland gerichte aanpak de economische crisis nu al bestrijden en ertoe leiden dat de economie in 2035 met 309 miljard verbetert.

Capital Economics benadrukt wel dat „het verlaten van de unie natuurlijk risico's met zich meebrengt”. Die moeten worden „erkend en aangepakt”.