Nieuws/Binnenland
998804
Binnenland

Of vieze wijven, óf slachtoffers mensenhandel

Stigmatiserend: dat is het beeld van prostituees. Dat vindt althans het nieuwe prostitutiemuseum op de Amsterdamse Wallen, dat donderdag zijn deuren opent.

Het museum, Red Light Secrets, wil met een nagebouwde peeskamer, een luxe bordeelsuite, een sm-kamer en verhalen van prostituees laten zien hoe de wereld achter de rood verlichte ramen er écht uitziet.

Peeskamer

„Mensen hebben allerlei ideeën over prostitutie, maar de meesten zijn nog nooit in een peeskamer geweest”, zegt cultureel ondernemer Melcher de Wind, een van de initiatiefnemers van het museum. „Men ziet prostituees óf als vieze wijven, óf als slachtoffers van mensenhandel en uitbuiting. De nuance is ver te zoeken. Er zijn ook hardwerkende vrouwen die in moeilijke omstandigheden hun geld proberen te verdienen.”

De wereld van de prostitutie is „een zwartgallig veld”, erkent De Wind, maar heeft ook een vrolijke kant. „Heel veel prostituees doen hun werk met plezier. Met het museum willen we dat mensen gaan oordelen, niet veroordelen.”

Valse voorwendselen

Het museum over het oudste beroep ter wereld is opgezet vanuit de beleving van de dames zelf. Zo zien bezoekers het smoezelige peeskamertje van de echt bestaande Anna, met een gebruikte handdoek op het bed en glijmiddel, vaseline en bodylotion binnen handbereik. Het uit Polen afkomstige meisje werkt al 7 jaar in zo'n kamer, voor gemiddeld 50 euro per klant, maar hield er zelf amper iets aan over. Ze moest de huur betalen van het peeskamertje en een groot deel afdragen aan de man die haar onder valse voorwendselen naar Nederland haalde.

Bezoekers leren alles over sm, een van de meest gevraagde specialiteiten. Er is een cel te zien waar klanten worden vastgeketend en werktuigen voor elektroseks, een populaire vorm van sm waarbij de klant met behulp van elektroden stroomstoten krijgt toegediend.

Voor de opzet van het museum is samengewerkt met de gemeente Amsterdam en de stichting Geisha, een belangenvereniging van sekswerkers. Prostituees die op de Wallen werken, mogen gratis naar binnen.