Nieuws/Binnenland
998805
Binnenland

Kroes tegen Wilders: wij zijn Nederlanders

„Een hint voor Wilders: wij zijn Nederlanders, geen Zwitsers, Noren of Chinezen.” Met die tweet reageerde Europees commissaris en VVD-toppolitica Neelie Kroes donderdag op PVV-leider Geert Wilders, die wil dat Nederland uit de Europese Unie stapt en zich meer spiegelt aan succesvolle onafhankelijke landen.

De verschillen in economische ontwikkeling met bijvoorbeeld de niet-EU-landen Noorwegen en Zwitserland kunnen niet eenvoudigweg aan de euro worden toegeschreven, zo verduidelijkt Kroes haar tweet tegen het ANP. „Heb je wel eens gedineerd in Zwitserland en Noorwegen en naar de rekening gekeken?”, vraagt ze relativerend. „Net als met de euro nu, waren in de vorige eeuw ons economisch succes of onze economische crises nooit alleen afhankelijk van de gulden.”

Nederlandse oplossingen

Voor Nederland zijn Nederlandse oplossingen en modellen nodig, en Nederlandse invloed op de EU, stelt Kroes. „We moeten niet mensen gaan nadoen die verschillen van de Nederlanders.”

Als Nederlanders zich echt willen spiegelen aan andere economisch succesvolle en concurrerende landen, „doen we er veel beter aan naar Duitsland met zijn economische groei en stabiliteit te kijken”, zo stelt Kroes. „Het is veel beter als we zeggen: laten we in de EU blijven en de euro houden, samen met de Duitsers. Zij doen het blijkbaar heel goed.”