Nieuws
998809
Nieuws

Echt voelen met nephand

Wetenschappers hebben een prothese ontwikkeld waarmee mensen die een hand missen weer écht kunnen voelen.

De Deense Dennis Aabo mocht de nephand als eerste testen. Hij verloor zijn linkerhand tien jaar geleden tijdens een vuurwerkramp.

De kunsthand stelt hem weer in staat om allerlei objecten op de tast te voelen, zelfs zonder deze te zien.

Software

Niet de hand zelf, maar de elektronica en software die nodig zijn voor de kunstarm zijn uniek. Met behulp van deze technische snufjes worden de elektrische signalen die vanuit de hand worden uitgezonden omgezet in een impuls naar de zenuwen, waardoor er weer écht gevoeld kan worden.

Tijdens de operatie in Rome zijn vier elektroden geïmplanteerd op de zenuwen in de bovenarm van Aabo. Deze werden vervolgens aangesloten op kunstmatige sensoren in de vingers van de nephand, waardoor aanraking meteen kon worden doorgestuurd naar de hersenen en er écht gevoel ontstond.

Aabo: ''Het is geweldig. Ik pakte iets en dat kon ik voelen, zonder te hebben gezien wat het was! Ik kon weer voelen of voorwerpen hard, zacht, vierkant of rond waren.''

De kunsthand is nog een prototype, Aaobo moest hem na de proef helaas weer inleveren omdat er nog verder onderzoek moet worden gedaan. Maar als het aan Aabo ligt is hij zeker weer van de partij bij een volgende test: ''Als ze het aanbieden, graag. Ik ben er klaar voor.''