Nieuws/Binnenland
998811
Binnenland

Winkels willen niet 24 uur open blijven

Winkeliers hebben geen belangstelling om hun zaken open te houden in het holst van de nacht. Na een proef van een jaar blijkt dat nul ondernemers gebruik hebben gemaakt van de mogelijkheid om de deuren 24 uur per dag geopend te houden.

Dat schrijft wethouder Carolien Gehrels aan de gemeenteraad. In 2012 werd op voorspraak van de VVD, D66 en GroenLinks een proefproject gestart. Ondernemers aan de ArenA-boulevard, de Amsterdamse Poort, de Van Baerlestraat en de chique PC Hooftstraat kregen ruim een jaar lang toestemming om onbeperkt open te blijven. Slijterijen en andere winkels waar alcoholische dranken te koop waren, werden uitgezonderd van de proef. Momenteel moeten winkels de deuren om 22.00 uur sluiten, tot 06.00 uur ’s ochtends.

Maar volgens Gehrels hebben ondernemers geen behoefte aan de nachtelijke openstelling. De uitkomst van de proef is voor de wethouder aanleiding om de gemeentelijke sluitingsregels niet te wijzigen. Met uitzondering van avondwinkels en horecagelegenheden blijft het dus verplicht voor winkeliers om ’s avonds bijtijds dicht te gaan.

Eerder klaagde middenstandsvereniging MKB dat de proef met 24 uuropeningstijden beter gehouden had kunnen worden in het centrumgebied, omdat daar ’s nachts veel toeristen rondlopen.