Nieuws/Binnenland
998819
Binnenland

Wijnverkoop voor het eerst in 20 jaar omlaag

De wijnverkoop in Nederland is vorig jaar voort het eerst in 20 jaar gedaald, als gevolg van een opeenstapeling van accijnsverhogingen. Er werd ongeveer 372 miljoen liter wijn aan de man gebracht, zo'n 6 procent minder dan in 2012. Dit meldde de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Wijnhandelaren (KVNW) donderdag.

De brancheorganisatie waarschuwt al tijden dat consumenten vanwege de prijsverhogingen steeds vaker de grens overgaan om hun drank in te slaan. Vooral in Duitsland wordt veel wijn ingekocht.

De KVNW roept staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën op de laatste accijnsverhoging van 5,75 procent van januari dit jaar ongedaan te maken. Afgelopen jaar ging het accijnstarief al met 18,42 procent omhoog, aldus de brancheorganisatie.

„Wie de dalende verkoopcijfers bestudeert, ziet de dramatische gevolgen van deze maatregel. De Nederlandse handel heeft hierdoor 24 miljoen liter wijn minder verkocht in 2013”, zegt KVNW-voorzitter Peter van Houtert. „Het is daarom uitgesloten dat de verhoging per 1 januari 2014 meer geld zal opleveren voor de schatkist.”