Nieuws/Binnenland
998838
Binnenland

'Stop heksenjacht op zelfstandige in de zorg'

Stichting ZZP Nederland en FNV Zelfstandigen bundelen hun krachten om de zelfstandige in de zorgsector te helpen met de problemen die ontstaan zijn door de Belastingdienst.

In oktober 2013 werd bij een controle van een bemiddelaar in de zorg vastgesteld dat de door de bemiddelaar gebruikte contracten feitelijk een loondienstverband inhoudt. Hierop heeft de Belastingdienst van iedereen die ingeschreven stond bij het bureau de VAR-verklaring ingetrokken, ongeacht of men via dit bureau gewerkt had of niet.

Heksenjacht op zzp’er in de zorg

Sindsdien is er een ware jacht op de zzp’er in de zorg ontketend, zo stellen ZZP Nederland en FNV Zelfstandigen. „Iedereen die in de zorg werkt ontvangt nu van de Belastingdienst een VAR-loon, ongeacht wat men invult. Zelfstandigen in de zorg zonder een VAR-WUO (winst uit onderneming) zijn kansloos bij het aangaan van opdrachten. Hierdoor dreigen 80.000 zelfstandigen zonder inkomen te komen.”

FNV Zelfstandigen en Stichting ZZP Nederland vinden deze handhaving niet gestoeld op feiten en hebben protest aangetekend bij de Belastingdienst en het verantwoordelijke ministerie van Financiën. „Echter, zowel de Belastingdienst als de voormalig staatssecretaris bleven van mening dat hun interpretatie van de belastingwetten de juiste was en waren niet bereid om samen te zoeken naar een oplossing.”

Overleg Tweede Kamer naar aanleiding van notitie

Inmiddels hebben de zelfstandigenorganisaties een notitie hierover geschreven en contact gezocht met Tweede Kamerleden. Op korte termijn is een overleg gepland met de Kamerleden om te komen tot een snelle en praktische oplossing.