Nieuws/Binnenland
998844
Binnenland

Grootste expo zandsculpturen in Zuidlaren

In de expohallen van de Prins Bernhardhoeve in het Drentse Zuidlaren komt in mei de grootste tentoonstelling van zandsculpturen ter wereld. De tentoonstelling beslaat een totale oppervlakte van 15.000 vierkante meter en verbeeldt de ontstaansgeschiedenis van de Hondsrug, de heuvelrug die loopt van Emmen tot aan Groningen. Dat meldde directeur John Franke van de Prins Bernhardhoeve donderdag.

Enkele tientallen zandkunstenaars verbeelden niet alleen het landschap, maar ook bekende iconen als Het meisje van Yde (een veenlijk), hunebedden, Berend Botje en Ellert en Brammert, twee reuzen uit een Drentse sage. Franke zegt dat naar schatting in totaal zo'n 9000 ton zand nodig is. „Dat zijn meer dan 300 volgeladen vrachtwagens.” Het zand komt uit afgravingen in de provincie Drenthe.

Volgens Franke wordt het de grootste tentoonstelling van zandsculpturen ooit. „Het Guinness Book of Records vermeldt nu nog dat de grootste 4000 vierkante meter is. Daar gaan wij dus ruim overheen.” Behalve de tentoonstelling komt er ook een zandtheater en kunnen bezoekers zelf aan de slag met een emmertje en schepje.