Nieuws/Binnenland
998845
Binnenland

Gezamenlijk darmcentrum doet het goed

Het gezamenlijke coloscopiecentrum van het Antoni van Leeuwenhoek en Slotervaartziekenhuis voldoet aan de strenge kwaliteitseisen die in het kader van het bevolkingsonderzoek darmkanker zijn opgesteld.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft het coloscopiecentrum geaccrediteerd.

Vanaf 1 januari 2014 is gestart met het uitnodigen van mannen en vrouwen van 55 tot en met 75 jaar om deel te nemen aan het bevolkingsonderzoek darmkanker. Via de post wordt een buisje opgestuurd waarin ontlasting moet worden verzameld. Deze ontlasting wordt in één van de laboratoria onderzocht op sporen van bloed.

Vervolg

Als er sporen van bloed in de ontlasting wordt gevonden, volgt vervolgonderzoek middels een kijkonderzoek van de dikke darm (coloscopie) in een ziekenhuis. Het RIVM geeft bij een afwijkende ontlastingstest aan waar de desbetreffende persoon een vervolgonderzoek kan laten uitvoeren. Dit gebeurt aan de hand van postcodegebieden en wachttijd voor het intakegesprek.

Het Coloscopiecentrum Antoni van Leeuwenhoek en Slotervaartziekenhuis is één van de ziekenhuizen waar het RIVM naar gaat verwijzen. Afhankelijk van de bevindingen bij de coloscopie kunnen deelnemers direct behandeld worden of zal een behandelplan worden aangeboden in één van beide ziekenhuizen.

Samenwerking

De nauwe samenwerking van Antoni van Leeuwenhoek en het Slotervaartziekenhuis in het coloscopiecentrum betekent dat de specifieke expertise van beide ziekenhuizen kan worden ingezet bij deelnemers aan het bevolkingsonderzoek, die geconfronteerd worden met dikke darmkanker of grote darmpoliepen.

Deelname aan het bevolkingsonderzoek is vrijwillig. Meer weten over darmkanker? Bekijk ons dossier.