Nieuws/Binnenland
998853
Binnenland

'Had ik maar borstkanker'

In Groot-Brittannië is ophef ontstaan om een reclamecampagne van een vereniging voor patiënten met alvleesklierkanker. In tv-spotjes zeggen mensen met de ziekte: "Had ik maar borstkanker."

Met de campagne wil de vereniging onder de aandacht brengen dat mensen met alvleesklierkanker een minieme kans op overleving hebben, in tegenstelling tot mensen met andere vormen zoals borstkanker.

Op Twitter wordt woedend gereageerd op de spotjes. "Sinds wanneer is het hebben van welke soort kanker dan ook een wedstrijdje?" vraagt een internetter zich af. Een ander stelt: "Dit is verschrikkelijk voor mensen met borstkanker en mensen die dierbaren hebben verloren aan die ziekte."

'Verkeerd'

Ook de Britse vereniging voor borstkankerpatiënten vindt dat de collega's verkeerd bezig zijn. "We zijn het niet eens met de boodschap dat de ene soort kanker te verkiezen is boven een ander", zegt voorzitter Chris Askew tegen Daily Mail. "Ik moet de man of vrouw die blij is met borstkanker nog ontmoeten."

De campagne werd bedacht door Ali Stunt, die zelf ook alvleesklierkanker heeft gehad. Zij wil dat er meer geld gaat naar de strijd tegen de ziekte. "Ik begrijp dat elke vorm van kanker verschrikkelijk is en wens het niemand toe. Maar er zijn mensen met alvleesklierkanker die liever een andere vorm zouden willen hebben, met beter overlevingskansen."