Nieuws/Binnenland
998866
Binnenland

Wilders: vertrek uit EU geeft ons zuurstof

Nederland moet uit de Europese Unie stappen. Dat geeft ons land „zuurstof, terwijl de EU ons verstikt”.

Dat zei PVV-leider Geert Wilders donderdag bij de presentatie van een rapport waarin staat dat een vertrek uit de EU miljarden aan economische groei oplevert. Die stap biedt volgens Wilders een uitweg uit de crisis. Er komen banen bij, Nederlands geld kan worden geïnvesteerd in Nederland en de belastingen kunnen omlaag, zei hij.

Het rapport bewijst volgens Wilders dat een vertrek van Nederland uit de EU „veel voordeliger is dan aanmodderen in de EU”. Zo zou elk Nederlands huishouden er de komende twee decennia bijna 10.000 euro bijkrijgen, aldus de onderzoekers. Volgens Wilders moet er een keuze worden gemaakt: „verder wegkwijnen” of kiezen voor optimisme, soevereiniteit en extra groei.

Nederland moet zich niet langer onder de voet laten lopen door de EU en weer baas worden over zijn eigen geld. „We moeten ons land niet langer kapot bezuinigen om aan de Brusselse norm te voldoen”, zei Wilders. Ook moet er volgens hem een eind komen aan de uitkeringen voor Roemenen en Bulgaren.

Nederland zou na het vertrek uit de EU lid moeten worden van de Europese Vrijhandelsassociatie, een samenwerkingsverband tussen Liechtenstein, Noorwegen, IJsland en Zwitserland. De PVV wil wel dat Nederland dan verdragen sluit met de EU om toegang te houden tot de Europese markt.

Volgens Wilders heeft premier Mark Rutte altijd gezegd „dat het gras op de kades van de Rotterdamse haven komt te staan” als Nederland uit de EU stapt. „Nu blijkt dat het goed is voor de economie”, aldus Wilders. Hij wees erop dat uit een peiling dit weekend in opdracht van de PVV ook is gebleken dat meer dan de helft van de Nederlanders vindt dat ons land de EU moet verlaten als dat economische groei en banen zou opleveren. „Ik denk dat we het gevecht wel een keer gaan winnen”, zei hij. Wilders verwacht „historische verkiezingen” voor het Europees Parlement in mei, omdat volgens hem in veel landen eurosceptische partijen steun zullen krijgen.