Nieuws/Binnenland
998867
Binnenland

Fraudejager sluist tonnen weg

Voormalig officier van justitie en prominente VVD’er Matthieu van S. heeft zich afgelopen jaren voor bijna een kwart miljoen euro laten betalen via vennootschappen, gevestigd op Curaçao en het Caribische eiland Anguila. De betalingen hield Van S. verborgen voor de Belastingdienst.

Dit blijkt uit een anonieme uitspraak van de belastingrechter, in handen van De Telegraaf.

Uit het vonnis blijkt dat Van S. (53) tijdens zijn functioneren als aanklager bij het gerechtshof Amsterdam rekeningen verstuurde aan diverse voormalige klanten van het advocatenkantoor Lovells, waar hij enkele jaren eerder nog als advocaat werkzaam was geweest.

De klanten, voor wie de aanklager na zijn opstappen als advocaat was blijven werken, moesten voor diens werkzaamheden betalen via de Luxemburgse bankrekening van een bedrijf van Van S., gevestigd op Curaçao. Daarnaast verborg Van S. de opbrengst van de verkoop van zijn Amsterdamse appartement in 2007 bij een vennootschap op het zonnige en fiscaal vriendelijke eiland Anguila, waarvan hij het beheer weer heimelijk had uitbesteed bij een firma in Portugal.

De Belastingdienst ontdekte de verborgen geldstromen in 2011 en legde de aanklager vorig jaar naheffingen op. Van S., inmiddels verdachte in een strafrechtelijk onderzoek wegens belastingfraude, zou het extra geld nodig hebben gehad na zijn echtscheiding, waardoor hij enorm hoge alimentatieverplichtingen had.

De ex-aanklager vocht de naheffingen onlangs aan bij de belastingrechter, maar deze stelde hem afgelopen week in het ongelijk. Ook het nadrukkelijke verzoek van Van S. om het vonnis niet te publiceren, werd door de rechter afgewezen.

De fiscale opsporingsdienst FIOD ontdekte de belastingfraude van officier Van S. in 2011, terwijl hij op dat moment nog voorzitter van de landelijke partijcommissie politie en justitie van de VVD was. Enkele maanden later werd hij ontslagen bij het gerechtshof. Het strafrechtelijke onderzoek tegen de aanklager werd ruim een half jaar lang verzwegen door justitie.

Na zijn ontslag werd duidelijk dat het Openbaar Ministerie diverse signalen over onregelmatigheden had genegeerd, waardoor hij zonder enige screening werd aangesteld als fraudeaanklager bij het gerechtshof.