Nieuws/Binnenland
998870
Binnenland

Langeland en college woedend over plan verzekeraars

’Sluiting intensive care kost levens’

De plannen van de zorgverzekeraars om de spoedeisende hulp en intensive care van ’t Langeland Ziekenhuis (LLZ) in Zoetermeer de nek om te draaien gaan levens kosten. Dat stellen het ziekenhuis, plaatselijke huisartsen en het college van B en W in de stad. Zij zijn woedend over de plannen.

De verzekeraars, onder leiding van CZ, willen dat onder meer de intensive care en spoedeisende hulp van ’t Langeland Ziekenhuis, het Bronovo in Den Haag en het Diaconessenhuis (Leiden) sluiten. Dit omdat patiënten binnen de wettelijke gestelde tijd van maximaal 45 minuten in een ander ziekenhuis in Den Haag of Gouda terecht kunnen.

Het voorstel maakt deel uit van de afspraak die overheid, verzekeraars én ziekenhuizen hebben gemaakt om de zorg betaalbaar te houden. Daarbij is onder meer afgesproken dat verzekeraars zorg gaan concentreren in die gebieden waar dat mogelijk is. Dat gaat ook op voor eerstehulpposten.

In Zoetermeer komt de klap echter hard aan omdat de stad geen ander ziekenhuis heeft. Volgens bestuursvoorzitter Jan-Willem Brinkman van het LLZ brengt het plan onverantwoorde risico’s met zich mee. „Gemiddeld tien zeer acute patiënten zullen hierdoor per jaar komen te overlijden.” Bovendien werkt het sluiten van de spoedzorg volgens hem averechts. „De kosten gaan juist stijgen omdat er meer gebruik gemaakt zal worden van ambulances.”

Ook Hans Luyendijk, voorzitter van de huisartsenpost in Zoetermeer, voorziet sterfgevallen. „Vorige week nog kwam er een jongetje van 7 jaar binnenlopen. Hij bleek een hersenbloeding te hebben. Door de hulp op de spoedeisende hulp in het ziekenhuis leeft hij nu nog.”

Juridische stappen

„Absurd en onverantwoord”, noemt wethouder Edo Haan de plannen. Volgens Haan zal het college er alles aan doen om de spoedeisende hulp te redden. Zo wil hij burgers een petitie laten tekenen en overweegt hij juridische stappen.

Volgens de zorgverzekeraars komen de plannen de kwaliteit van de zorg echter alleen maar ten goede. Twee jaar geleden begonnen zij met het in kaart brengen van kwaliteitseisen voor spoedeisende eerstehulpposten. „Die kwaliteit is belangrijk omdat het ook de financiën positief beïnvloedt: goede zorg is goed voor de patiënt en voor de portemonnee omdat minder hersteloperaties nodig zijn. Zorgverzekeraars zijn nu aan het kijken hoe bepaalde zaken kunnen worden bewerkstelligd”, aldus een zegsman van de overkoepelende organisatie van zorgverzekeraars.”