Nieuws/Binnenland
998884
Binnenland

Moeder Dolmatov akkoord met schadevergoeding

De moeder van de Russische asielzoeker Aleksandr Dolmatov die begin vorig jaar in Nederland zelfmoord pleegde, is akkoord gegaan met de schadevergoeding die de Nederlandse staat haar had aangeboden. Mevrouw Doronina heeft donderdag de overeenkomst ondertekend, liet het ministerie van Veiligheid en Justitie weten. Welk bedrag is overeengekomen, is niet bekendgemaakt.

Dolmatov maakte in een cel in Nederland een eind aan zijn leven. Hij zat in vreemdelingendetentie. Later bleek dat er nogal onzorgvuldig was omgegaan met de Rus, zijn asielprocedure en de zorg die hij nodig had. Staatssecretaris Fred Teeven bood zijn excuses aan en zegde een schadevergoeding toe. Vorige maand zei Teeven dat de vergoeding niet moest worden gezien als een schuldbekentenis.

Vorig jaar april verscheen een vernietigend rapport van de Inspectie Veiligheid en Justitie die onderzoek deed naar de behandeling van Dolmatov. De depressieve Rus had niet opgesloten mogen worden, allerlei instanties wisten niet goed van elkaar waar ze mee bezig waren en verpleegkundigen deden hun werk niet goed, aldus de inspectie.

Na de publicatie van het inspectierapport zijn gesprekken met mevrouw Doronina over de schadevergoeding begonnen die uiteindelijk hebben geleid tot een overeenkomst.