Nieuws
998916
Nieuws

Sony geeft winstalarm en schrapt 5000 banen

Het Japanse elektronicaconcern Sony heeft gewaarschuwd voor een fors verlies in het lopende boekjaar en gaat 5000 banen extra schrappen. Dat maakte het concern donderdag bekend.

Sony voorziet een nettoverlies van 110 miljard yen (815 miljoen euro) in het boekjaar dat loopt tot eind maart, het tiende jaar van verlies op rij. Eerder ging het concern uit van een winst van 30 miljard yen. De resultaten van het bedrijf staan onder druk door tegenvallende verkopen van onder meer smartphones, camera's, tv's en computers.

Sony bevestigde donderdag dat de computertak, waaronder de merknaam Vaio valt, wordt verkocht aan een investeringsfonds. De verkoop maakt onderdeel uit van een breder plan waarbij Sony zich wil gaan richten op de productie van smartphones en tablets. De investeerder Japan Industrial Partners gaat een apart bedrijf oprichten waar de computerdivisie in wordt ondergebracht. Sony krijgt een klein belang in de onderneming van 5 procent.

Mobieltjes

Op het gebied van mobieltjes blijft de Japanse onderneming marktaandeel verliezen aan de aartsrivalen Samsung en Apple. Sony moest zijn verkoopdoelstelling voor zijn Xperia smartphones naar beneden bijstellen, van 42 miljoen stuks naar 40 miljoen. Ook het marktaandeel van tv's loopt steeds verder terug.

Het afgelopen jaar werden al duizenden banen wegbezuinigd, onder meer door de verliezen bij de televisietak. Vorige maand zette het bedrijf het mes in het personeelsbestand bij de filmdivisie, als onderdeel van een kostenbesparingsprogramma van omgerekend 185 miljoen euro.