Nieuws/Binnenland
998922
Binnenland

Veel kritiek op Klijnsma

Staatssecretaris Klijnsma (Sociale Zaken) moet vandaag in het debat over haar aangepaste bijstandsplannen spitsroeden lopen. Haar claim dat de moeizaam bereikte deal die de coalitie met drie oppositiepartijen sloot meer in haar PvdA-straatje past, heeft tot razende reacties geleid bij VVD en D66.

Hoofdrolspelers bij de vijf partijen vielen van hun stoel, toen de PvdA-bewindsvrouw maandag victorie kraaide over de aanpassingen waarmee de scherpe kantjes van nieuwe regels voor bijstand en Wajong iets zijn afgevijld.

De VVD was woest op de PvdA-bewindsvrouw, omdat ze maandenlang zichtbaar een potje maakte van het dossier. Zo werd Klijnsma eind vorig jaar zelfs door de Kamer te kennen gegeven dat ze haar huiswerk over moest doen, in een poging de twee miljard euro aan bezuinigingen veilig te stellen.

Toontje lager

„Het hele dossier lag op zijn gat”, briest een hooggeplaatste liberaal. „De deal kwam er eerder ondanks haar dan dankzij.” Een ander zegt: „Klijnsma kan wel een toontje lager zingen.”

De staatssecretaris kreeg de afgelopen dagen onder uit de zak van in ieder geval VVD en D66. Ze zal in het debat over haar plannen vandaag op haar tellen moeten passen, zo wordt gewaarschuwd. Volgens een woordvoerder van Klijnsma had de staatssecretaris zich misschien ’ietsje zorgvuldiger kunnen uitdrukken’.

Na haar uitlatingen belde volgens de zegsman D66-leider Pechtold boos op. „Dat was een geïrriteerd telefoontje. Maar toen zijn alle plooien gladgestreken. Dat was het enige eruptietje.” Maar uit een rondgang van De Telegraaf blijkt dat ook de VVD woedend was en de CU eveneens aan de bel trok.

Naar verluidt zat ook de PvdA-top in zijn maag met Klijnsma’s uitspraken. Door zo nadrukkelijk de overwinning te claimen, maakt de PvdA zich wel erg kwetsbaar voor verwijten van de SP. Die zal naar verwachting in het debat dankbaar gebruikmaken van de blijdschap van Klijnsma, terwijl er wel twee miljard euro wordt weggesneden uit de sociale zekerheid: een van de pijnlijkste bezuinigingen die de PvdA in de coalitie moet slikken.