Nieuws/Binnenland
998923
Binnenland

AMC roept overleden huisdokter Tromp op

Het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam heeft de overleden huisarts Nico Tromp uit Tuitjenhorn een mail gestuurd waarin hij wordt uitgenodigd weer een coassistent te begeleiden.

De oproep is des te pijnlijker omdat juist een melding van een coassistent van het AMC over een hoeveelheid te veel toegediende morfine bij een patiënt door Tromp uiteindelijk leidde tot de zelfmoord van de geliefde huisarts.

„Dit is stom en had echt nooit mogen gebeuren. Het was al tragisch, maar zo wordt het er niet beter op. Ik heb ook geen neiging om iets te zeggen ter verdediging. We kunnen als ziekenhuis alleen maar excuses maken,” stelt professor Van Weert, hoogleraar huisartsengeneeskunde bij het AMC.

In de mail aan de overleden huisarts worden hem ook 5 accreditatiepunten toegekend voor het begeleiden van de bewuste coassistent. Ook wordt gevraagd of hij voor 30 januari wil reageren, omdat de punten op 31 januari worden toegekend.

De mail werd in de mailbox aangetroffen door de weduwe van Tromp. Van Weert: „Ik heb er alles aan gedaan om contact met haar op te nemen om zo excuses aan te bieden. Ik heb haar antwoordapparaat ingesproken, een mail gestuurd en ook is er een brief onderweg. Helaas is persoonlijk contact niet gelukt.”

'Automatisch'

Volgens Van Weert is er sprake van een administratieve fout: „We hebben na zijn overlijden hem wel geïnactiveerd in het systeem, maar we kunnen hem er niet uit halen voordat het jaar is afgesloten omdat de punten toegekend moesten worden. Het systeem ’ziet’ dat de praktijk van Tromp recht heeft op vergoeding en de punten en stuurt die mail automatisch. Helaas heeft iemand daarbij de oproep gedaan voor belegeiding omdat we een tekort hebben aan artsen die coassistenten begeleiden.”

Huisarts Tromp beroofde zichzelf van het leven nadat hij op non-actief was gesteld. Hij gaf in augustus een terminaal zieke patiënt een grote hoeveelheid morfine waarna de patiënt korte tijd later overleed. De coassistent van het AMC die bij de toediening aanwezig was trok aan de bel. Toen het AMC de zaak meldde bij de inspectie (IGZ), zonder met de arts te hebben gesproken, schakelde die justitie in. Het OM begon een strafrechtelijk onderzoek. Eind augustus vond vanwege het onderzoek een huiszoeking plaats en een aanklacht van moord. Daarna pleegde Tromp suïcide. Het strafrechtelijk onderzoek werd na zijn dood gestaakt.

Het AMC betuigde later spijt van de handelswijze in een eigen onderzoek en gaf toe dat men eerst contact met huisarts Tromp had moeten opnemen. De IGZ is een onderzoek gestart en daarna, zo heeft minister Schippers (Volksgezondheid) aangekondigd, wordt nóg een onafhankelijk onderzoek in gang gezet