Nieuws/Binnenland
998929
Binnenland

Straatnaam verzetsheld valt verkeerd bij Joden

Een vernoeming van een straat naar de controversiële Gezina van der Molen in Aerdenhout stuit op weerstand van de Joodse gemeenschap.

Als voorzitter van de Rijkscommissie voor Oorlogspleegkinderen wees zij na de oorlog moedwillig Joodse oorlogswezen toe aan gereformeerde gezinnen, ook als er nog Joodse familie was.

De vereniging Joodse Oorlogskinderen en vereniging Joodse Naoorlogse Generatie (Jonag) maakten bezwaar tegen de straatnaamgeving, schrijft het Nieuw Israëlietisch Weekblad.

Gekwetst

„Het is een foute en ondoordachte beslissing van de gemeente. Nog steeds doet de naam Gezina van der Molen pijn in de Joodse gemeenschap”, zegt Jonag-voorzitter Theo van Praag. „We willen niet dat mensen zich gekwetst voelen.”

De gemeente Bloemendaal, waar Aerdenhout deel van uitmaakt, zegt zich bewust te zijn van de ‘andere gevoelens die spelen in de Joodse gemeenschap’ maar weigert de straat een andere naam te geven. „We weten dat er een controversiële tijd in haar leven is geweest, maar haar goede daden in het verzet vinden wij zwaarder wegen”, zegt een woordvoerster.

„We hebben geluisterd maar de verenigingen, maar omdat ze geen belanghebbenden zijn, hebben ze geen juridische mogelijkheden meer. Ook de geschillencommissie stelt zich op dat standpunt.”

Tijdens een van de gesprekken zei een jurist van de geschillencommissie tegen Van Praag dat Joodse mensen niet in de Gezina van der Molenlaan hoeven te gaan wonen. „Hij wilde niemand beledigen zei hij later, maar het toont de onhandigheid van de gemeente aan. Op dit moment is het besluit nog terug te draaien, zonder dat er iemand gezichtsverlies lijdt.”