Nieuws/Binnenland
998934
Binnenland

Personeel op kasteel

Wilde je rond 1900 een beetje meetellen, dan had je minstens twee dienstmeiden rondlopen. Op Kasteel de Haar was het niet anders. Geheel ter ere van het personeel presenteert Kasteel de Haar vanaf vandaag de tentoonstelling Personeel op het Kasteel. Een expositie waar bezoekers voor het eerst de weelde van weleer kunnen ervaren vanuit het perspectief van het personeel.

De meiden en bodes hadden het er zeker niet slecht. Zo waren de bodekamers voorzien van centrale verwarming en sanitair, dat zelfs een groot deel van welgesteld Nederland zich begin twintigste eeuw niet kon veroorloven. Baron van Zuylen van Nijevelt van de Haar leidde een flamboyanter leven dan in Nederland toentertijd de gewoonte was. De Haar had zelfs uitzonderlijk veel personeel in dienst. Gouvernante, kamermeisje, tuinbaas en stoker; slechts een kleine greep uit de functietitels op de Haar, waar het vaste personeel traditiegetrouw meerdere functies bekleedde.

Tijdens de rondleiding leert u alles over het dagelijkse leven van het personeel van de Haar en neemt u een kijkje in het souterrain, het domein van het personeel. Daar vindt u onder meer de keuken, de voorraadkamers en de slagerij, waar het personeel veelal maandenlang bezig was om diners voor te bereiden. Zo duurde het in 1904 zeventien dagen om het grote fornuis helemaal schoon te krijgen.

Adres: Kasteellaan 1, Haarzuilens. www.kasteeldehaar.nl