Nieuws/Binnenland
998936
Binnenland

Crematorium op aardwarmte

Uitvaartonderneming Monuta wil in de ENCI-groeve in Maastricht het duurzaamste crematorium ter wereld bouwen. Het gebouw moet energieneutraal worden en in het naastgelegen bos zal een natuurbegraafplaats ingericht worden.

Het is de bedoeling om bij het grotendeels ondergronds gelegen crematorium gebruik te maken van aardwarmte en de restwarmte van de ovens efficiënt in te zetten voor gebruik in de gebouwen op het ENCI-terrein. Het energieverbruik van het verbrandingsproces wordt met de nieuwste technieken zo laag mogelijk gehouden.

Monuta is met de Stichting Ontwikkelings Maatschappij ENCI-gebied in gesprek over de realisatie van het crematorium en begraafplaats. De plannen komen naar buiten op het moment dat de Raad van State gisteren besloot om de milieuvergunningen voor het maken van cement in de ENCI-groeve te vernietigen. Deze vergunningen waren verleend door de provincie Limburg.

Volgens de RvS heeft de provincie er geen rekening mee gehouden dat de activiteiten van ENCI gevolgen kunnen hebben voor beschermde natuurgebieden over de Belgische grens. Met de ophanden zijnde komst van een duurzaam crematorium in de qua oppervlakte zeer uitgestrekte groeve kan Maastricht zich als stad profileren in de hele wereld, vindt Monuta.

Coen van der Gruchten, namens de omgeving afgevaardigde in de Stichting Ontwikkelings Maatschappij ENCI-gebied, vindt de plannen van Monuta op zijn beurt ’spannend’. „Dit is een vooruitstrevend plan over niet zomaar een crematorium, waarin qua natuur en energiewinning aan van alles gedacht is.”