Nieuws/Binnenland
998937
Binnenland

Als de brandweer

Het Brandweermuseum in het Achterhoekse Borculo heeft sinds kort een opmerkelijke collectie uitgestald.

Mevrouw P. Goud-de Smit uit het Zeeuwse Goes was speciaal naar Gelderland vertrokken om de tentoonstelling te openen rond de brandweerminiaturen, die ze na het overlijden van haar echtgenoot aan het museum had geschonken.

In totaal 565 miniaturen staan nu in vitrines uitgestald: brandweerauto's, maar ook brandweerboten en -pompen. Stuk voor stuk natuurgetrouwe schaalmodellen. "Dit is bij ieder schaalmodel uitgezocht en gecontroleerd", aldus een woordvoerder van het museum. "Een heus monnikenwerk dat grotendeels is gedaan door een vrijwilliger. Hij heeft bovendien alle modellen met een kwastje en penseeltje schoongemaakt en indien nodig gerestaureerd."

Behalve schaalmodellen vallen er in het museum ook historische brandweerwagens te bewonderen, waaronder een beroemde Ahrens Fox uit 1927, een Mercedes uit 1928, de Seagrave uit 1917 en een stoomspuit uit 1909 die werd voortbewogen met ouderwetse paardenkrachten.

 

En wie vooraf reserveert, kan bij goed weer in een brandweerwagen een rondrit door het Achterhoekse stadje maken. Overigens bevindt zich in hetzelfde gebouw het Stormrampmuseum, waar uitgebreid wordt stilgestaan bij de stormramp waardoor Borculo in 1925 werd getroffen.

Adres: Hofstraat 5, Borculo.

Info: http://www.brandweermuseum.borculo.nl