Nieuws/Binnenland
998941
Binnenland

De uitzonderlijke zaak tegen neuroloog Jansen

Dinsdag is de uitspraak in de grootste medische strafzaak in de Nederlandse geschiedenis: de zaak tegen voormalig neuroloog Ernst Jansen. Hieronder een aantal feiten.

Wie is wie?

De verdachte is Ernst Jansen, geboren op 24 oktober 1945 in Kamperland (Zeeland). In 1978 begon hij als neuroloog bij het Medisch Centrum Twente in Enschede. Daar werkte hij tot en met eind 2003, toen hij na een reeks incidenten op non-actief werd gesteld en een jaar later moest vertrekken. Voorheen noemde hij zichzelf Ernst Jansen Steur, maar de achternaam van zijn moeder heeft hij nu weer laten varen. Hij wordt vertegenwoordigd door advocaat Frank van Gaal van Jansen & Van Gaal Advocaten uit Wijchen. Letselschadespecialist Yme Drost staat in totaal zo'n 200 ex-patiënten van de neuroloog bij. Saillant detail is dat Drost zelf in 1986 is behandeld door Jansen.

Waarom is de strafzaak uitzonderlijk?

Deze kwestie wordt de grootste medische strafzaak in de Nederlandse geschiedenis genoemd. De zaak is uitzonderlijk groot: meer dan tweehonderd voormalig patiënten hebben zich gemeld als slachtoffer, bijna de helft van hen is inmiddels schadeloos gesteld. Het is de angst van veel patiënten: een arts die verkeerde diagnoses stelt, met alle verregaande gevolgen van dien. Jansen wordt ervan verdacht dit vele jaren te hebben gedaan. Ook lijkt het erop dat zijn zaak in de doofpot werd gestopt door onder meer zijn voormalig werkgever en de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). Jansen mocht in Nederland niet meer werken, maar vertrok naar Duitsland om daar weer als neuroloog aan de slag te gaan.

Waar wordt Jansen van verdacht?

De voormalig neuroloog wordt verdacht van 21 strafbare feiten. Het gaat onder meer om het opzettelijk in een hulpeloze toestand brengen en laten van een patiënt die later overleed en acht patiënten die daardoor zwaar lichamelijk en/of psychisch letsel hebben opgelopen. Ook wordt Jansen verdacht van diefstal, verduistering en valsheid in geschrifte.

Wanneer is de uitspraak?

11 februari 2014. Er is 6 jaar onvoorwaardelijke gevangenisstraf tegen Jansen geëist.