Nieuws/Binnenland
998946
Binnenland

Strenger beleid jegens bestuurders

Bestuurders en toezichthouders van verenigingen en stichtingen worden straks strenger op hun prestaties afgerekend. Het wordt gemakkelijker om ze te vervangen en te ontslaan. De nieuwe regels gelden ook voor goede doelen.

Verder komen er regels voor aansprakelijkheid van bestuurders en toezichthouders die hun werk niet naar behoren doen, ook in geval van faillissement.

Minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) stuurde zijn reeds aangekondigde plan nu voor advies naar verschillende instanties.

De taak van bestuurders en toezichthouders bij verenigingen en stichtingen is nu nog niet helder in de wet geregeld, maar dat gaat nu wel gebeuren zodat ze ook precies weten wat er van ze verwacht wordt.

„Goed dat dit nu eindelijk eens aangepakt wordt. Abvakabo FNV pleit daar al langer voor. Daarom zijn we ook de procedure rond zorgconcern Meavita begonnen”, zegt Corrie van Brenk, voorzitter van Abvakabo FNV. Meavita ging in 2009 failliet door falende bestuurders en toezichthouders, aldus de vakbond.