Nieuws
998948
Nieuws

Sony stoot pc-divisie af

Het Japanse elektronicaconcern Sony heeft gewaarschuwd voor een fors verlies in het lopende boekjaar en gaat 5000 banen extra schrappen. Zo wordt ondermeer de hele Vaio-computerdivisie verkocht. Dat maakte het concern donderdag bekend.

Sony voorziet een nettoverlies van 110 miljard yen (815 miljoen euro) in het boekjaar dat loopt tot eind maart. Eerder ging het concern uit van een winst van 30 miljard yen. De resultaten van het bedrijf staan onder druk door tegenvallende verkopen van onder meer smartphones, camera's, tv's en computers.

De pc-tak wordt verkocht aan de investeringsfirma Japan Industrial Partners, dat een van de divisie een onafhankelijk bedrijf wil maken. Het is niet bekend hoeveel voor de Vaio-tak betaald is, maar Sony zal vooralsnog een belang van vijf procent in het bedrijf houden.

Op het gebied van mobieltjes blijft de Japanse onderneming marktaandeel verliezen aan de aartsrivalen Samsung en Apple. Sony moest zijn verkoopdoelstelling voor zijn Xperia smartphones naar beneden bijstellen, van 42 miljoen stuks naar 40 miljoen. Ook het marktaandeel van tv's loopt steeds verder terug.

Het afgelopen jaar werden al duizenden banen wegbezuinigd, onder meer door de verliezen bij de televisietak. Vorige maand zette het bedrijf het mes in het personeelsbestand bij de filmdivisie, als onderdeel van een kostenbesparingsprogramma van omgerekend 185 miljoen euro.