Nieuws/Binnenland
998956
Binnenland

Ontknoping nadert in zaak ex-neuroloog Jansen

De strafzaak tegen voormalig neuroloog Ernst Jansen nadert de ontknoping. Dinsdag doet de rechtbank uitspraak. Jansen wordt onder meer verdacht van het opzettelijk stellen van verkeerde diagnoses met verregaande gevolgen voor zijn patiënten. Een unieke en uitzonderlijke zaak, want vergelijkbare strafzaken zijn er niet. Nog niet eerder namelijk kon een arts jarenlang de gevangenis in gaan voor mogelijk opzettelijk gestelde diagnoses.

De rechtbank in Almelo heeft de afgelopen maanden meer dan 10 zittingsdagen uitgetrokken voor deze zaak, die de grootste medische strafzaak in de Nederlandse geschiedenis wordt genoemd. Jansen vertelde zijn patiënten onder meer dat ze ernstige ziektes hadden, zoals alzheimer, terwijl dat helemaal niet het geval was. Maar ondertussen hadden ze wel jarenlang zware medicijnen geslikt. Een handvol slachtoffers is iedere zittingsdag aanwezig geweest. Meer dan eens zaten zij in tranen in de zaal.

Jansen gaf tijdens zijn laatste woord aan dat hij de zaak graag achter zich wil laten. Ook de ex-patiënten willen dat. De vraag is echter of de al ruim 10 jaar slepende zaak na dinsdag ook echt is afgerond. Het Openbaar Ministerie heeft namelijk 6 jaar onvoorwaardelijke gevangenisstraf geëist tegen de voormalig neuroloog; zijn advocaat vindt vrijspraak een terechte uitspraak. De kans is daarom heel groot dat een van beide partijen in beroep gaat tegen de uitspraak. En in de tuchtzaak, die gelijktijdig liep met de strafzaak, heeft de advocaat van Jansen al hoger beroep aangetekend.

Excuses

De voormalig patiënten van Jansen hoopten op een schuldbekentenis en excuses tijdens de rechtszaak. Hoewel het er geregeld op leek dat de ex-neuroloog zijn spijt ging betuigen, gaf hij toch nooit helemaal toe dat hij fouten had gemaakt. Ja, het speet hem dat deze mensen leed is aangedaan, en hij schaamde zich voor de verkeerde diagnoses. Maar deze waren allemaal wel „met de beste bedoelingen” gesteld, zo benadrukte de arts iedere keer. En: „Het stellen van een foute diagnose is onderdeel van het artsenberoep.”

Letselschade-expert Yme Drost, die de voormalig patiënten van Jansen al jaren bijstaat, noemt deze zaak „maatgevend” voor toekomstige medische zaken. „Gevoelsmatig is Jansen schuldig, maar juridisch strafbaar is weer een heel ander verhaal.” Volgens Drost wachten de ex-patiënten in spanning op de uitspraak en hebben ze het volste vertrouwen in het oordeel van de rechters.