Nieuws/Binnenland
998965
Binnenland

Ex-neuroloog mag nooit meer als arts werken

Ex-neuroloog Ernst Jansen mag nooit meer als arts werken na het stellen van verkeerde diagnoses bij meerdere patiënten. De tuchtrechter heeft hem vrijdag verboden zich ooit nog in te schrijven in het BIG-register, het register waar alle artsen ingeschreven staan.

De voormalig patiënten zijn oplucht na de uitspraak. Ze zien het als erkenning voor het leed dat hun is aangedaan. „Een betere uitspraak had niet gekund”, zei letselschade-expert Yme Drost in een reactie. Drost stond de vijf ex-patiënten bij die de tuchtklacht tegen Jansen hadden ingediend. Joke Prins, bij wie ten onrechte de diagnose MS is gesteld, was blij dat er nu eindelijk duidelijkheid is. „De eerste slag hebben we gewonnen”, zei ze in tranen, doelend op de strafzaak die ook tegen Jansen loopt momenteel. Er hangt hem een gevangenisstraf van 6 jaar boven het hoofd, 11 februari volgend jaar is de uitspraak.

De advocaat van Jansen, die de tuchtzaak eerder al „volkomen overbodig“ had genoemd, was niet bereikbaar voor commentaar.

De tuchtzaak ging over de verkeerde diagnoses die Jansen had gesteld bij zijn patiënten. Hij had deze mensen verteld dat ze een ernstige ziekte hadden, bijvoorbeeld alzheimer of multiple sclerose, en schreef ze bijbehorende zware medicijnen voor. Later bleken ze de ziekte helemaal niet te hebben.

„Het beeld dat van de arts naar voren komt, is dat hij te snel en op dubieuze gronden tot een diagnose kwam en soms wel, soms niet bijpassende medicatie voorschreef”, stelde de tuchtrechter. De ex-neuroloog negeerde signalen die hem op andere gedachten hadden moeten brengen.

De tuchtrechter vermoedt dat Jansen de fouten maakte doordat hij verslaafd was aan slaapmedicijnen. Het feit dat hij geen enkele twijfel toonde over de diagnoses, ook niet tijdens de zitting, was voor het college voldoende het onverantwoord te achten dat Jansen ooit weer als arts aan de slag kan gaan. Als hij zich ooit in het buitenland als arts inschrijft, zal die inschrijving onmiddellijk geschorst worden, ook al wordt hoger beroep daartegen ingesteld.

Jansen stond overigens al niet meer ingeschreven in het BIG-register en had eerder al aangegeven niet meer als arts aan de slag te willen.

Behalve tegen Jansen is er ook een tuchtklacht ingediend tegen voormalige bestuurders van het Medisch Spectrum Twente (MST) en inspecteurs van de Inspectie voor de Gezondheidszorg.