Nieuws/Binnenland
998970
Binnenland

Suikerdieet tegen spierziekte

Een internationaal onderzoeksteam heeft een bijzondere nieuwe remedie ontdekt tegen een levensbedreigende spierziekte; melksuiker.

De ziekte, die ernstig kan verlopen, veroorzaakt problemen aan het hart, de spieren, de lever en andere organen. Gebruik van melksuiker (lactose) leidt tot verbetering van deze klachten, zo blijkt uit een groot internationaal onderzoek dat werd gecoördineerd door Dirk Lefeber van het Radboudumc en Thorsten Marquardt van de Universitätsklinikum Münster in Duitsland..

Het enzym phosphoglucomutase (PGM1) is onmisbaar voor onze lichaamscellen. Dit enzym zorgt namelijk voor de opslag van energie als er geen energie nodig is. Maar het maakt die energie ook weer vrij als wij juist veel behoefte hebben aan energie. Daarnaast regelt het enzym nog meer.

'Versuikeren'

Lefeber: "Het enzym speelt ook een belangrijke rol bij het vastplakken van suikers aan eiwitten, het 'versuikeren' van eiwitten. We hebben een groep patiënten opgespoord bij wie het enzym defect is. Dat is niet eenvoudig, want ze hebben zeer uiteenlopende klachten."

Marquardt: "We zagen patiënten met spierpijn en rode urine na inspanning, patiënten met een leverziekte en lage bloedsuikerspiegels, maar ook patiënten met hartfalen, in enkele gevallen leidend tot vroegtijdig overlijden. Dit laat zien dat het enzym bij veel verschillende processen is betrokken is. De meeste patiënten hebben ook een gespleten huig, wat herkenning van de ziekte vereenvoudigt."

Dieet

Samen met zijn collega's heeft Lefeber de ‘versuikering' van de eiwitten in het bloed heel nauwkeurig bestudeerd en dit bracht een specifiek verlies van galactose aan het licht. Een belangrijke bron van galactose is lactose, ook bekend als melksuiker. Voeg je galactose toe aan cellen, dan herstelt de versuikering van de eiwitten.

Lefeber: "We hebben galactose toegevoegd aan het dieet van patiënten en dat leidde tot een verbetering van de gezondheidstoestand. Na de ontrafeling van het ziektemechanisme hebben we dus ook een behandeling ontwikkeld die met succes is toegepast."