Nieuws/Binnenland
998971
Binnenland

’Straks komen er verplichte keuringen, daar zit ik niet op te wachten’  

Uitslag Stelling: Gezondheid eigen zaak

De campagne ’Alles is Gezondheid’ is gisteren begonnen. Hiermee wil de overheid samen met bijvoorbeeld scholen en bedrijven werken aan de leefstijl van Nederlanders. Maar is dat eigenlijk wel nodig? Die vraag verdeelt de stemmers op De Stelling van de Dag zeer.

We worden ouder dan ooit, en met ons rook-, drink- en eetgedrag valt het, vergeleken met veel andere landen, best mee. Bovendien staat ons stelsel van gezondheidszorg erg hoog aangeschreven, dus waarom zoveel moeite steken in het verbeteren van de gezondheid van Nederlanders?

Omdat het economisch meer oplevert? Een meerderheid denkt niet dat een gezondere leefstijl de natie productiever maakt. „Juist de betere gezondheid en daardoor het bereiken van een hogere leeftijd gaat de overheid meer geld kosten”, licht iemand toe.

Beïnvloedbaar

De vraag of een preventiecampagne ook echt werkt, verdeelt de stemmers ook. Een kleine meerderheid denkt namelijk dat die Nederlanders niet gaat helpen gezonder te leven. „Het idee erachter bevalt me niet. Net of ziek worden beïnvloedbaar is. Ikzelf heb altijd gezond geleefd en ben toch chronisch ziek.”

De campagne wordt niet alleen vanuit de overheid georganiseerd. Ook bijvoorbeeld werkgevers en scholen doen mee, en dat vindt de helft van de stemmers een goed idee. Echter, de meesten hebben liever niet dat een overheidsof andere instantie zich bemoeit met hun eigen gezondheid. „Mijn gezondheid gaat alleen mij aan”, zo vinden zij. Een van hen: „De overheid bemoeit zich al met te veel zaken.” Een ander is genuanceerder: „Als het maar bij vrijblijvende adviezen blijft. Straks komen er weer verplichte medische keuringen, zoals een sportkeuring en een keuring door de werkgever. Daar zit ik niet op te wachten.”

Toch zijn er ook respondenten die meer maatregelen willen: „Verlaag de belasting op gezond eten en sportfaciliteiten, zodat meer mensen hier gebruik van kunnen maken.” Een ander is het daarmee eens, want: „Gezond eten is niet te betalen van een minimuminkomen.” Iemand vindt dat de overheid wel voorlichtingscampagnes kan voeren om het gedrag van Nederlanders te veranderen, maar aan de andere kant de burger in het ongewisse laat over de ongezonde gevolgen van luchtvervuiling en de toevoegingen aan etenswaren in de supermarkt.

Stress

Stress is volgens de respondenten veruit de grootste veroorzaker van gezondheidsproblemen bij Nederlanders. Echter, de meesten denken dat ziek worden het gevolg is van een combinatie van factoren zoals overgewicht, ongezond eten, roken, stress en te veel drinken.

Sommigen vinden dat de voedingsindustrie en de supermarkten de gezondheid van de Nederlanders bedreigen. „Ze stoppen suiker en vet in ons eten. Schud daar de mensen eens over wakker.” Iemand anders: „Zolang het budget van Unilever en McDonalds dat van de overheid overschrijdt, blijft het dweilen met de kraan open.”

De vraag of iemand die er een ongezonde levensstijl op nahoudt, ervoor gestraft moet worden, bijvoorbeeld door hem te laten meebetalen aan zijn genezing, verdeelt de stemmers zeer. Een aantal is er zeer stellig in en vindt dat eet-, drank- en rookverslaafden zelf moeten opdraaien voor hun dokterskosten.

Hoe anders is het beeld bij de gevolgen van sporten. Wie geblesseerd raakt bij bijvoorbeeld een potje voetbal of het rennen van een halve marathon mag van de meeste stemmers wel geheel of gedeeltelijk aanspraak maken op collectieve voorzieningen. Een kwart vindt een eigen bijdrage wel op zijn plaats.

Over zijn eigen levensstijl is een kwart van de stemmers erg tevreden. ’Ik leef al gezond’, zo antwoordden zij. Voor een andere 25 procent is er echter geen redden meer aan. Zij stemden op het antwoord: ’Ik denk niet dat een verandering van leefstijl mijn gezondheid zou kunnen verbeteren’. De meesten zijn wel voor verbetering vatbaar. ’Meer bewegen’ kreeg daarbij de meeste stemmen.