Nieuws
998977
Nieuws

Banken klagen onnodig over hoge buffers

De Nederlandse bankensector maakt zich ten onrechte druk om de wens van minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën om de buffers te verhogen. De banken zijn namelijk al hard op weg om vrijwillig aan die eis te voldoen.

Bekijk ook DFT Debat met Wilfred Nagel (ING) en Arnoud Boot (UvA).

Vandaag debatteert de Tweede Kamer over de inzet van Dijsselbloem om de omvang van het eigen vermogen te verhogen van 3% naar 4% van het balanstotaal. VVD en PvdA zijn hierover verdeeld.

Uit schriftelijke beantwoording van Kamervragen door de minister blijkt dat Nederlandse banken nog maar € 5 miljard hoeven op te halen om de kapitaaleis te halen. Verder wijst Dijsselbloem er fijntjes op dat sommige banken uit zichzelf al streven naar een hogere buffer.

'Een enkele Nederlandse bank streeft daarbij op dit moment al vrijwillig naar een leverage ratio die hoger ligt dan 4% en die op relatief korte termijn bereikt zou moeten worden', aldus de minister. Hij verwijst naar een presentatie van ING waaruit blijkt dat die bank sneller dan Dijsselbloem eist de gewenste kapitaalbuffer van meer dan 4% wil bereiken.

DFT Debat

Bij DFT Debat discussieerden ING-topman Wilfred Nagel en hoogleraar Arnoud Boot met elkaar over de bankenbuffers. Volgens Nagel is Dijsselbloems eis onnodig omdat ook obligatiehouders voor een stevige buffer zorgen. Als een bank dreigt om te vallen, moeten die – net als aandeelhouders  - meebetalen. Dat is bij SNS Reaal vorig jaar ook gebeurd.

Boot stelt dat politici dit bij een grote bankencrisis nooit zullen aandurven. 'ING zullen we niet behandelen zoals we SNS behandelden', zegt de hoogleraar in het debat.

De Nederlandse Vereniging van Banken verzet zich ertegen dat Nederland mogelijk als enige land in de eurozone banken een hogere kapitaaleis oplegt. Dat zou de concurrentiepositie van Nederlandse banken verslechteren. Dijsselbloem schrijft aan de Kamer dat dit nadeel 'niet moet worden overdreven'.