Nieuws/Buitenland
998979
Buitenland

Doden bij vuurzee in Zuid-Afrikaanse goudmijn

Bij een brand in een Zuid-Afrikaanse mijn zijn minstens acht doden gevallen. Reddingswerkers hebben de lichamen van de slachtoffers uit de Harmony Gold-mijn bij Johannesburg gehaald. Er wordt nog een mijnwerker vermist.

1,5 kilometer onder de grond vonden reddingswerkers acht andere mijnwerkers, die naar een veilige ruimte waren gevlucht en ongedeerd bleven.

Volgens de Nationale Unie van Mijnwerkers brak het vuur dinsdag uit toen door een aardbeving de ventilatiekanalen, waterleidingen en stroomkabels beschadigd raakten. Behalve brand zorgden ook vallende rotsblokken en stenen voor gevaar.

„Deze situatie is ernstig te betreuren”, zegt minister van Minerale Bronnen Susan Shabangu in een verklaring. „We moeten er alles aan doen om de oorzaak van dit incident te achterhalen, zodat we herhaling kunnen voorkomen.”

Het is het grootste ongeluk in een Zuid-Afrikaanse mijn sinds negen mijnwerkers omkwamen in juli 2009. In 2012 kwamen in totaal 112 mijnwerkers om bij diverse incidenten in de gevaarlijke Afrikaanse mijnindustrie.