Nieuws/Buitenland
998980
Buitenland

Lynchpartij na toespraak nieuwe president CAR

Slechts enkele minuten nadat de nieuwe interim-president van de Centraal-Afrikaanse Republiek (CAR) had verkondigd dat het leger de rust zal proberen terug te brengen in het onrustige Afrikaanse land, ging het mis. Een groep soldaten had het voorzien op een man die ervan werd verdacht dat hij bij de islamitische Seleka-rebellen hoorde.

Een afschrikwekkende lynchpartij was het gevolg. Zo'n twintig soldaten staken de man dood, stampten op zijn levenloze lichaam, sleepten hem door de straten, scheurden het lijk aan stukken en staken het in brand. Omstanders keken toe en namen foto's.

Tien meter van de plaats van de lynchpartij had de nieuwe interim-president, Catherine Samba-Panza, tijdens een ceremonie ongeveer duizend soldaten toegesproken. De wederopstanding van het nationale leger moet ervoor zorgen dat de rust terugkeert in het land. „Binnen een maand wil ik dat grote delen van het land veilig zijn, en ik hou mij aan mijn woord”, verklaarde ze.

In de straatarme CAR heerst sinds vorig jaar chaos na een staatsgreep. Moslimrebellen en christelijke milities vechten sindsdien een bloedige strijd uit. Couppleger en Seleka-rebellenleider Michel Djotodia is inmiddels vertrokken, maar de situatie in het land blijft uiterst onrustig.