Nieuws/Buitenland
998982
Buitenland

Filipijnen zonder palmbomen en vissersboten

Drie maanden na de verwoestende tyfoon Haiyan, zijn de problemen groot voor Filipijnen die hun geld verdienen in de visserij en kokosnootproductie. Voor veel mensen die in die sectoren werken, is de toekomst ongewis.

Volgens hulporganisatie Oxfam zijn door de typhoon 33 miljoen palmbomen kapotgewaaid. Het duurt zes tot acht jaar voordat dit weer is hersteld en gedurende die tijd zijn de inkomsten geminimaliseerd. Het natuurgeweld vernielde meer dan 30.000 vissersboten zodat ook daar mensen van inkomsten verstoken zijn.

Cijfers laten zien dat er van het geld dat de VN heeft binnengekregen, niets is gereserveerd om de boeren en vissers weer aan het werk te krijgen, aldus Oxfam. De ervaring leert dat de Filipijnse regering niet snel is met hulp.

Volgens Oxfam is na de tyfoon veel hulp uit de internationale gemeenschap gekomen en die heeft bijvoorbeeld verspreiding van ziektes voorkomen. „Maar als de regering niet snel op de proppen komt met praktische hulp voor boeren en vissers, dan verdwijnt die winst.”