Nieuws/Binnenland
999101
Binnenland

Recherche begint onderzoek Demmink

Een team van Rijksrechercheurs en zedenrechercheurs is begonnen aan het strafrechtelijk onderzoek naar Joris Demmink, de voormalig topambtenaar van het ministerie van Justitie. Demmink wordt verdacht van de verkrachting van twee minderjarige jongens in Turkije, halverwege de jaren 90.

Het gerechtshof in Den Bosch bepaalde vorige maand dat justitie Demmink alsnog moet vervolgen. Tot nu toe gebeurde dat niet wegens een vermeend gebrek aan bewijs. Maar volgens het hof in Den Bosch ligt er genoeg informatie op tafel wat ,,voldoende aanleiding geeft voor een redelijk vermoeden van schuld voor verkrachting''.

Het strafrechtelijk onderzoek wordt vanuit het Landelijk Parket geleid door twee officieren van justitie. Het Openbaar Ministerie (OM) zal ook de rechter-commissaris bij de rechtbank Den Haag verzoeken een onderzoek te openen. Een deel van het recherchewerk zal in Turkije worden gedaan. Het OM verwacht binnen een jaar klaar te zijn.

Demmink was tot november 2012 de hoogste ambtenaar op het ministerie. Hij wordt al jaren in verband gebracht met pedofilie, maar heeft de beschuldigingen zelf altijd weersproken.