Nieuws/Binnenland
999170
Binnenland

Bijleveld ’niet blij’ met Turkse raketaankoop

DEN HAAG - De aankoop van Russische S400-raketten door NAVO-partner Turkije is ’niet goed’. Dat zei Ank Bijleveld tijdens haar eerste debat in de Tweede Kamer als minister van Defensie. „We zijn natuurlijk niet blij met dit soort dingen”, zei de CDA-bewindsvrouw op vragen van de PVV. Die partij wil Turkije uit het militaire bondgenootschap hebben, maar Bijleveld ziet daar niets in.

Ze wees erop dat Turkije belangrijke bijdragen levert aan de NAVO, bijvoorbeeld in de strijd tegen IS.

Onlangs werd bekend dat Turkije S400-luchtafweersystemen gaat aanschaffen van Rusland. Met de deal zou zo’n 2,5 miljard euro zijn gemoeid. Omdat Turkije NAVO-lidstaat is, zou het meer voor de hand liggen Amerikaanse raketsystemen aan te schaffen.

Koude Oorlog

De kwestie kwam aan de orde in een Kamerdebat over de bijeenkomst van NAVO-defensieministers volgende week in Brussel. In het debat beloofde Bijleveld ook uitgebreid te zullen reageren op recente berichtgeving in Der Spiegel over de haperende commandostructuur van de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie.

Sinds het einde van de Koude Oorlog zou de NAVO niet meer in staat zijn om sneller versterkingen in het verdragsgebied logistiek te kunnen ondersteunen. Het gaat vooral om tekorten aan opleggers en treinen om tanks en zwaar materieel te kunnen vervoeren. Veel moderne bruggen kunnen het gewicht van de 64 ton wegende gevechtstank niet meer dragen.

Russische hacks

Bijleveld moest toegeven dat ze de publicatie in het Duitse weekblad niet kende. „Als commissaris van de koning in Overijssel las ik doorgaans andere dingen.” Ze zegde wel toe later op de zaak in te gaan.

De nieuwe minister ging wel in op berichtgeving over Russische hacks van NAVO-troepen in Oost-Europa. Nederlandse troepen, gelegerd in Litouwen, zijn ook kwetsbaar, zei Bijleveld. „Er zijn nepnieuws-incidenten geweest.” Het gaat niet om ’echt grote incidenten’, zei de bewindsvrouw. Ze toonde zich wel bezorgd om de Russische agressie van de laatste jaren.