Nieuws/Buitenland
99949
Buitenland

Tusk: eerst scheiding Britten, dan toekomst

Donald Tusk

Donald Tusk

VALETTA - Eerst de scheiding, dan pas de toekomstige relatie. De EU wijst de wens van de Britse regering hard af om gelijktijdig met de onderhandelingen over het Britse vertrek uit de Europese Unie nieuw partnerschap te regelen. „Dat gaat niet gebeuren”, zei EU-president Donald Tusk vrijdag in Valetta, Malta.

Donald Tusk

Donald Tusk

Daar lichtte hij zijn voorstel over de brexit-strategie voor de 27 resterende EU-landen toe, dat hij vrijdag naar de hoofdsteden heeft gestuurd.

Tusk wil eerst „aan de mensen denken”, zei hij. „De status van de niet-Britse EU-burgers die wonen, werken en studeren in Groot-Brittannië moet worden gegarandeerd.” Zijn tweede prioriteit is te voorkomen dat er een juridisch vacuüm ontstaat voor het bedrijfsleven doordat over twee jaar de EU-wetten niet meer van toepassing zijn in het Verenigd Koninkrijk.

Ook moet Londen aan zijn financiële verplichtingen voldoen en wil Tusk een „flexibele oplossing” voor de grens tussen (het Britse) Noord-Ierland en Ierland.

De 27 gaan nu onderling uitmaken met welke richtlijnen EU-hoofdonderhandelaar Michel Barnier met zijn Britse tegenhanger aan de slag moet. Op 29 april komen de EU-leiders in Brussel bijeen om die definitief vast te leggen. Tusk zei dat de hoofdlijnen van zijn voorstel „fundamenteel” zijn. „Wij staan er pal achter.”

Eerder zei hij al dat het cruciaal is dat de 27 eenheid behouden. Maar de weg naar een gemeenschappelijke inzet zit vol kuilen. De belangen van de lidstaten lopen soms ver uiteen. In zijn reactie op de officiële Britse afscheidsbrief woensdag zei demissionair premier Mark Rutte: „Het is de taak van het kabinet het Nederlands belang voorop te stellen.”

Het Verenigd Koninkrijk is een van de belangrijkste handelspartners van Nederland. In 2015 bedroeg de export vanuit Nederland 52 miljard euro. Volgens Rutte is het belangrijk dat er een zo goed mogelijke nieuwe relatie tussen de EU en het VK komt.

Volgens Tusk kan daar pas naar worden gekeken als er „voldoende voortgang” is gemaakt met boedelscheiding en eindnota. Het is aan de 27 EU-leiders om te bepalen wanneer het zover is.