Nieuws/Binnenland
999545
Binnenland

'Kieslijst VVD Heemskerk was georkestreerd'

Voormalig lokaal partijvoorzitter Fred Beemer is ervan overtuigd dat de kandidatenlijst van de VVD in Heemskerk georkestreerd is.

De landelijke VVD heeft volgens de teruggetreden preses terecht besloten voor de tweede keer in de partijgeschiedenis niet mee te doen aan lokale verkiezingen, ditmaal in Heemskerk. „Het zakelijk belang hoort niet op het podium van de VVD Heemskerk thuis”, oordeelt Beemer.

De manipulatie van de kieslijst is volgens Beemer voor de hand liggend. „Ik ben niet voor niets afgetreden. Wanneer het ledental plotseling met 50 procent toeneemt en van grote invloed is op de kandidaatsstelling, dan is dat opvallend.”

Beemer is een van de vele slachtoffers van de reeks conflicten en incidenten die de lokale politiek in Heemskerk ontsieren. Zo zijn VVD-wethouder Ellen van Tongeren en kandidaat-raadslid Thijs Jansen bedreigd.

Beoogd lijsttrekker en huidig fractievoorzitter Aalt Bruinekool trok zich in een vroeg stadium terug: „Een machtsgreep door nieuwe leden vind ik een zware term, want het is verenigingsdemocratie. Ik wilde echter niet op één lijst met de door de nieuwe meerderheid aangedragen kandidaten.”

De VVD-kieslijst werd in de aanloop naar de raadsverkiezingen van 19 maart driemaal opnieuw vastgesteld en uiteindelijk ingetrokken. Wethouder Van Tongeren werd teruggezet naar een onverkiesbare elfde positie. Het zou meteen het einde betekenen van haar politieke loopbaan. En daar ligt de kiem van het conflict binnen de VVD.

De wethouder zou - zo zeggen haar tegenstanders - te weinig oog hebben voor de belangen van plaatselijke ondernemers. Het faillissement van de Kennemer Bouw Groep (KBG), een samenwerkingsverband van lokale aannemers, zou te wijten zijn aan een zakelijke opstelling van Van Tongeren. De teloorgang van KBG kostte ondernemers hun bedrijf en werknemers hun baan.

Toch bestrijdt de failliete ondernemer en VVD-lid Jos Beerse dat het oproer binnen de partij te maken heeft met die bouwbelangen. „Ik wil minister Plasterk, als hij in Heemskerk op bezoek komt, graag in het bijzijn van wethouder Van Tongeren uitleggen hoe het precies zit.”

Beerse ontkent dat de bouwondernemers een coup hebben gepleegd in de lokale VVD. Wel stelt hij de retorische vraag: „De VVD is toch een club voor ondernemers?“

Kandidaat-lijsttrekker Erwin de Groot, een van de vier die door de lokale VVD is overwogen, zegt vergeefs te hebben geprobeerd alle stromingen op één lijn te krijgen. „Maar het ligt gecompliceerd, vooral tussen de bouwondernemers en de wethouder. Ik snap de wethouder die geen staatssteun aan lokale bedrijven wil geven, maar begrijp eveneens ondernemers die hun bedrijf kwijt raken. De hele VVD is aangeslagen door de gebeurtenissen.”